Martılar, martı olarak da adlandırılan kuşlardır. Charadriiformes takımında Laridae familyasını oluştururlar.
Birçok farklı martı türü vardır, ancak çoğu beyazdır, gri veya siyah kanatları, sarı bir gagası vardır ve yaklaşık bir tavuk büyüklüğündedir (ancak bazıları daha küçüktür). Martılar birçok yiyecek türünü yiyebilir ancak eti her şeyden daha çok severler. Avlanmanın yanı sıra yemek için etrafa atılmış yiyecekler ve ölü hayvanlar ararlar ve insanlarla aynı yerlerde yaşamayı ve üremeyi öğrenmişlerdir. Çoğu martı türü gündüzleri uyanıktır ve geceleri uyur. Kumsallarda uyumayı severler, ancak su durgun olduğunda göller veya deniz gibi su üzerinde de uyuyabilirler.
Martılar, yüzmek için perdeli ayakları olan su kuşları oldukları için eskiden sadece deniz kenarında bulunurlardı. Bugünlerde iç kesimlerde daha yaygınlar çünkü insanların yaşadığı her yerde, genellikle çöplüklerde veya kasaba ve şehirlerin sokaklarında yiyecek bulabiliyorlar. Martılar diğer kuşlara kıyasla daha zekidir. Diğer martılarla iletişim kurmak için kullandıkları karmaşık bir ses ve vücut hareketleri sistemine sahiptirler.
Çoğu martı türü yılda bir kez ürer ve iki ya da üç yavrusu olur. Anne martılar yumurtalarına ve yavrularına karşı çok korumacıdır ve bazen onları korumak için ölümüne savaşırlar.
Martılar genellikle insanlar tarafından yenmez.