Kara ayaklı veya Jackass pengueni olarak da bilinen Afrika pengueni (Spheniscus demersus), Afrika'nın güneybatı kıyılarında bulunur. Namibya ile Güney Afrika'da Port Elizabeth yakınlarındaki Algoa Körfezi arasındaki 24 adada koloniler halinde yaşar. En büyük koloni Kleinbaai yakınlarındaki Dyer Adası'ndadır. 1980'lerde penguenler tarafından Cape Town yakınlarındaki anakarada Simon's Town yakınlarındaki Boulders Beach ve Betty's Bay'deki Stony Point'te iki koloni kurulmuştur. Betty's Bay kolonisi leoparların saldırısına uğramış olsa da, anakara kolonileri muhtemelen daha az yırtıcı hayvan nedeniyle ancak son zamanlarda mümkün olmuştur. Diğer tek anakara kolonisi Namibya'dadır, ancak bunun ne zaman kurulduğu bilinmemektedir.

Afrika pengueni 20 yıla kadar yaşayabilir. Boyu 65 cm'ye kadar uzar ve ağırlığı 3 kg'a kadar çıkar. Balık, yengeç ve mürekkep balığı yerler. Üreme süresi 38 gündür.

Boulders Plajı, plaj, yüzme ve penguenler için turistik bir cazibe merkezidir. Penguenler, insanların kendilerine bir metre (üç ft) kadar yaklaşmasına izin verecektir.

Afrika penguenlerinin en yakın akrabaları Güney Amerika'nın güneyinde bulunan Humboldt ve Macellan penguenleri ile Pasifik Okyanusu'nda ekvatorun yakınında bulunan Galápagos penguenleridir.