Pumalar (Puma concolor), pumalar, dağ aslanları veya kahverengi panterler olarak da adlandırılır, Florida ile birlikte Kuzey Amerika'nın batı yarısında ve Orta ve Güney Amerika'nın çoğunda yaşayan büyük vahşi kedilerdir. Pumalar çoğunlukla ten rengindedir ve ortalama uzunluk 6 - 8 fit olmasına rağmen 9 fit uzunluğa kadar çıkabilir. Ağırlıkları 29 kilogramdan 90 kilograma kadar çıkabilir. (Erkekler daha büyüktür.) Pumaların çoğu 21 yıla kadar yaşar. Pumalar çok büyük olmalarına ve bazıları insanlardan daha büyük olmalarına rağmen, puma küçük bir kedi olarak sınıflandırılır. Bu da bilimsel açıdan pumanın evcil kedilerle aslanlardan daha yakın akraba olduğu anlamına gelir. Panthera cinsindeki büyük kedilerin aksine puma kükreyemez. Bunun yerine hırlayabilir, tıslayabilir, çığlık atabilir ve mırlayabilir. Pumalar biyolojik anlamda küçük kediler oldukları için sürekli mırlama yeteneğine sahiptirler. Büyük kediler sadece nefes verirken mırlayabilir.
Pumalar etoburdur çünkü sadece et yerler. Pumalar apeks yırtıcılardır. Geyik, rakun, sincap, tilki, tavşan ve kokarcaları avlarlar. Ayrıca fare, kunduz, çakal, vaşak, kuş, kirpi, sığır, keçi, balık ve ayı yavrularını da yiyebilirler. Geceleri avlanırlar. Pumalar geceleri insanlardan daha iyi görebilirler. İyi de duyabilirler. Pumalar avlarını takip ederler, yani yavaş ve sessizce yürürler, saklanırlar ve yaklaştıklarında avlarını gafil avlamak için zıplar ya da hızlı koşarlar. Yalnız yaşar ve avlanırlar. Dişi pumalar kendi başlarının çaresine bakabilecek yaşa gelene kadar yavrularına bakarlar. Yavru pumalara yavru ya da yavru kedi denir.
Pumalar dağlarda ve ormanlarda insanlardan uzakta yaşarlar. Ancak bazen insanlarla karşılaştıkları da olur. Son 30 yılda Kuzey Amerika'da 26 kişi pumalar tarafından öldürülmüştür. Ancak, çok daha fazla puma insanlar tarafından öldürülmüştür. Pumalar eskiden Kuzey Amerika'nın doğusunda bulunurdu, ancak 1900'lü yılların başında avlanarak soyları tükenmiştir. Ayrıca, son zamanlarda Michigan, New Brunswick, güney Indiana, Kentucky ve Vermont'ta puma görüldüğü rapor edilmiştir. Şimdilik, Mississippi Nehri'nin doğusunda puma popülasyonu olduğu teyit edilen tek yer, Florida Panteri adı verilen bir puma alt türünün yaşadığı Florida'dır.