Sarus turnası (Grus antigone) Hindistan alt kıtası, güneydoğu Asya ve Avustralya'nın bazı bölgelerinde bulunan, göç etmeyen büyük bir turnadır. En uzun uçan kuştur ve 1,8 m (5,9 ft) boyuna kadar büyüyebilir. Kanat açıklığı 2,4 metreye (8 ft) ve ağırlığı 8,4 kg'a (18,5 lb) kadar çıkabilir. Açık sulak alanlarda yaşar.

Sarus turnası, genel gri rengi ve kontrast oluşturan kırmızı başı ve üst boynu ile bölgedeki diğer turnalardan kolayca ayırt edilebilir. Bataklıklarda ve sığ sulak alanlarda kökler, yumrular, böcekler, kabuklular ve küçük omurgalı avlar için avlanırlar. Diğer turnalar gibi uzun süreli çiftler oluşturur ve bölgelerini korurlar. Burada yüksek sesle trompet çalma, sıçrama ve dans benzeri hareketler içeren bölgesel ve kur gösterileri yaparlar. Hindistan'da sadakatin sembolüdürler ve ömür boyu çiftleştikleri ve eşlerini kaybettiklerinde açlıktan ölecek kadar acı çektikleri düşünülmektedir.

Ana üreme mevsimi, çiftin yaklaşık iki metre çapında ve etrafını çevreleyen sığ suyun üzerinde kalacak kadar yüksek, saz ve otlardan oluşan dairesel bir platform olan devasa bir yuva "ada" inşa ettiği yağmurlu mevsimdir.

Sarus turnalarının sayısı son yüzyılda büyük ölçüde azalmıştır. Mevcut nüfusun 1850'lerde var olan sayının onda biri ya da daha azı (belki %2,5) olduğu tahmin edilmektedir. Türün kalesi, geleneksel olarak saygı gördüğü Hindistan'ın Rajasthan şehridir. Sulak alanlarda ve insanlara yakın tarım arazilerinde yaşar. Başka yerlerde, tür eski yayılış alanının birçok yerinde ortadan kaldırılmıştır.